Frågor och svar

  • Prisuppgifter för våra tjänster hittar du under respektive vårdtjänst. Alla våra vårdtjänster hittar du här.

  • Vi använder oss av journalsystemet Kaddio som gör det möjligt för dig att smidigt logga in med Bank-ID och ta del av information från våra läkare. I journalportalen kan du även ha direkt kontakt med din ansvarige läkare på Läkarhuset Blekinge. Om du vaccinerar dig hos oss journalförs dina vaccinationer i MittVaccin.

  • I din bokningsbekräftelse hittar du en avbokningslänk som du använder för att avboka din tid.

  • Läkarhuset Blekinge håller vid start endast öppet för bokade tider och under vissa specifika tillfällen som annonseras på vår hemsida. Boka tid här.

  • Våra vårdtjänster ingår inte i högkostnadsskyddet och bekostas helt av dig som patient. Våra vårdtjänster är inte skattefinansierade. På så vis kan vi erbjuda dig hög tillgänglighet, utmärkt personlig service och hög kvalité på vården.

  • Absolut, om du önskar hjälp med en tjänst som vi tillhandahåller hjälper vi gärna dig. Du kan däremot inte besöka Läkarhuset Blekinge för ärenden som ligger utanför de tjänster vi erbjuder.

  • Våra hälsoundersökningar screenar för ett stort antal sjukdomar och riskfaktorer. Med våra undersökningar kan vi bland annat upptäcka högt blodtryck, förmaksflimmer, blodbrist, obstruktiv lungsjukdom och diabetes mellitus typ 2. Dessutom kan vi identifiera ohälsosamma beteenden som utgör betydande hälsorisker.

  • Våra hälsoundersökningar inkluderar verktyg som används för att belysa din hälsa ur flera olika perspektiv. Detta i syfte att kunna göra en helhetsbedömning av ditt hälsostatus och tillsammans med dig kunna utarbeta en plan för att leva ett hälsosammare liv. Genom att tidigt identifiera och behandla riskfaktorer kan man minska risken för framtida folksjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.

    Genom att kombinera information om livsstilsvanor, mätvärden från basala undersökningar och provtagningsresultat kan man lägga pusslet som utgör ditt aktuella hälsostatus. Att endast ta enskilda blodprover eller på andra sätt belysa din hälsa från ett enskilt håll ger inte tillräckligt med information för kunna ge dig rätt råd.

    Att identifiera och behandla riskfaktorer för framtida folksjukdomar görs oftast mest effektivt i åldersgruppen 40-60 år men även yngre och äldre individer kan i vissa fall ha nytta av att genomgå en hälsoundersökning.

  • Steg 1. Boka tid

    När du valt ett av våra hälsopaket bokar du en tid via vår journalportal. Här skapar du samtidigt en profil som du använder dig av under hela förloppet. Boka tid

    Steg 2. Hälsoformulär

    Tidsbokningen är genomförd och nu är det dags att besvara vår hälsoformulär med frågor gällande din hälsa och livsstil. Denna erhåller du digitalt i journalportalen direkt efter att du slutfört din bokning.

    Steg 3. Förberedelser

    Du har nu skickat in hälsoformuläret till din läkare och behöver läsa på om vad du ska tänka på inför undersökningen. Läs mer här

    Steg 4. Hälsoundersökningen

    På vår mottagning träffar du en av våra legitimerade sjuksköterskor. Du genomgår flera funktionstester, lämnar blodprover och deltar i hälsosamtal. Läs mer här.

    Steg 5. Hälsorapport

    Nu är hälsoundersökningen genomförd och blodproverna analyserade hos vårt laboratorium. Våra läkare sammanställer all data i din hälsorapport. Hälsorapporten innehåller dina individuella hälsomål och rekommendationer och skickas till dig digitalt via journalportalen.

    Steg 6. Uppföljning

    Du har nu mottagit din hälsorapport. Utifrån hälsoformuläret och hälsoundersökningen kommer din läkare att föreslå uppföljning vid behov. Vid avvikande värden kan det i vissa fall bli aktuellt med remiss till annan vårdinstans. Det kan också bli aktuellt med uppföljande hälsoundersökningar.

    • Hälsoformulär

      Glöm inte att i lugn och ro svara på frågorna i hälsoformuläret senast en dag före hälsoundersökningen. Hälsoformuläret skickas till din e-post i samband med bokningen.

    • Fastande

      Vänligen kom fastande till hälsoundersökningen. Helst minst 10 timmar rekommenderar vi att du har undvikit intag av mat och dryck. Det går bra att dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker. Flera av våra blodprover är känsliga och kan påverkas om otillräcklig fasta.

    • Förkylningssymtom

      Om du har förkylningssymptom som feber, hosta, ont i halsen ska du stanna hemma och du behöver avboka din tid. Avboknings-länken hittar du i din bokningsbekräftelse som du fick vid bokningen. Du är välkommen igen när du tillfrisknat.

    • Fysisk aktivitet och kost

      Kom utvilad och gärna 15 minuter före bokad tid för att undvika stress i samband med hälsoundersökningen. Undvik helst fysisk aktivitet dagen före hälsoundersökningen för att undersökningen ska bli så tillförlitlig som möjligt. Undvik även fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

    • Tobak, snus och alkohol

      Undvik tobaksrökning och nikotinintag som snus minst en timma före undersökningen. Undvik även intag av alkohol kvällen före undersökningen då detta kan påverka undersökningsresultaten.

    • Mediciner

      Om du tar mediciner regelbundet ska du ta dessa som vanligt.

  • Vid avvikande undersökningsresultat kan det i vissa fall bli aktuellt med remiss till annan vårdinstans. Det kan också bli aktuellt med uppföljande hälsoundersökning. Det är även viktigt att understryka att våra hälsoundersökningar främst syftar till att identifiera riskfaktorer och förstadier till vanliga folksjukdomar samt hjälpa dig vidta åtgärder för att minimera risken för dessa.

  • Flera av våra blodprover är känsliga och kan ge missvisande värden om man inte är fastande i samband med provtagningen.

  • Ja, självklart kan vi hjälpa dig med att förnya ett recept. Se våra rutiner för detta här.

  • Fördelen med screening av prostatacancer med PSA prov är att det minskar risken för att dö av prostatacancer. Men finns det också potentiella risker med screeningen som du bör fundera på innan du bestämmer dig. Även om sjukvården har blivit bättre på att hitta betydelsefull prostatacancer som kommer ge symtom och påverka livslängden finns det en risk att sjukvården behandlar prostatacancer som ändå inte lett till några besvär. Därför är det viktigt att man känner till vilka biverkningar utredningen och behandlingen av prostatacancer kan leda till innan man väljer att ta PSA prov utan prostatarelaterade symtom.

    Vänligen läs mer här.

  • Vänligen avboka i god tid, minst 24 timmar innan bokad tid, annars debiteras 500kr för utebliven avbokning. Avbokning sker muntligen via vår växel alternativt direkt via bokningsbekräftelsen.

  • Läkarhuset Blekinge i Karlskrona erbjuder flera olika typer av tjänster åt företag. Företagshälsovården inkluderar bland annat hälsoundersökningar, läkarintyg och undersökningar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Läs mer här.